Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

Lichtinstallaties NDSM brengen ode aan festivalsTijdens Amsterdam Dance Event (ADE) brengen lichtkunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov een ode aan nacht- en festivalcultuur, juist nu de stad ‘s nachts noodgedwongen stiller is. Op uitnodiging van Stichting NDSM-werf ontwikkelen beide makers een site-specifieke installatie op de werf onder de noemer Because the Night. Deze werken maken in deze individuele tijd een collectieve beleving in de openbare ruimte mogelijk, door te spelen met elementen als geluidsgolven, licht en ritme.

Tijdens deze editie van ADE creëert Stichting NDSM-werf twee speciale lichtwerken in de publieke ruimte die een ode brengt aan de club-en festivalscene. Voor velen bekend als een levendig en rauw festivalterrein heeft de NDSM-werf, net als andere locaties in Amsterdam, door de maatregelen rondom COVID-19 stille maanden achter de rug. Tijdens ADE wil de stichting het gemis enigszins ondervangen met artistieke interventies van kunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov, die met hun werken reageren op de sfeer en beeldende ervaringen van festivals die nu noodgedwongen gemist worden op de werf.

Licht als verbindende factor
De presentatie Because the Night bestaat uit twee werken. Zo creëert licht-en geluidskunstenaar Boris Acket (1988), o.a. bekend van zijn lichtwerken op DGTL Festival, het lichtwerk ‘BAKEN’. In een stuurloze tijd zonder stip aan de horizon brengt deze installatie, gecreëerd in samenwerking met Chris van Meer, Lumus Instruments, Ampco Flashlight, Think! AV & Van Ham Tenten en Podia, een kleine zucht van verlichting, een teken van leven. Zachtjes ‘klopt’ het licht rond in het ritme van een hartslag, als een vuurtoren. Ieder die het werk van een afstand gadeslaat kan de hartslag waarnemen zonder hem te horen. Zo benadrukt het werk de oorverdovende stilte van ADE 2020 en steekt het letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem bij de nacht- en festivalsector en bij alle Amsterdammers. Het werk is bedoeld als een rustgevende stip aan de horizon - die vanuit verschillende plekken te zien is - maar wie 'BAKEN' van heel dichtbij ervaart kan het hart daadwerkelijk zachtjes horen kloppen. De hartslag is speciaal voor ADE opgebouwd uit de kicks (bassdrums) van de meest gebruikte drumcomputers in de dancemuziek.
Het tweede werk van Because the Night is van lichtkunstenaar Vladimir Grafov (1964) die in zijn installatie ‘Invincible Sun’ lasers gebruikt om een abstract en autonoom lijnenspel te creëren op de Y-helling waar vroeger de schepen het IJ in rolden. De laserlichten, onlosmakelijk verbonden met de sfeer en het decor van dancefeesten, vormen de basis voor zijn werk en verbeelden hoe na zonsondergang het daglicht plaatsmaakt voor het licht van de nacht. Grafov koppelt in zijn werk wetenschap en techniek om tot nieuwe ervaringen te komen op het gebied van vorm, kleur en geluid.Beeld: digitale render van 'BAKEN' van Boris Acket

Veranderend festivallandschap
De NDSM-werf kleurt normaal gesproken door het jaar mee met alle festivals en evenementen die er plaatsvinden. Nu dat tijdelijk niet mogelijk is, geeft Stichting NDSM-werf, verantwoordelijk voor het beheren, cureren en programmeren van het terrein, kunstenaars de opdracht interventies te creëren op de iconische containerboog op de Docklands tussen de NDSM Loods en het nieuwe street-art museum STRAAT. Illustrator Sue Doeksen die al sinds 2012 een studio op de NDSM heeft trapt als eerste kunstenaar komend najaar af, haar werk is vanaf 2021 op de boog te zien.

Praktische informatie

Te zien tijdens ADE
De expositie start op woensdag 21 oktober en de werken zijn 21 t/m 25 oktober tijdens Amsterdam Dance Event te bezoeken op NDSM-werf. Toegang is gratis en de werken zijn dagelijks van 17.00 uur tot 23.00 uur te zien. Een tijdslot reserveren is niet nodig.

Because the Night
Datum: 21 - 25 oktober 2020
Locatie: Y-Helling en Docklands (tussen de twee loodsen)

BAKEN is mede mogelijk gemaakt met steun van leveranciers Lumus Instruments, Ampco Flashlight, Think! AV en Van Ham Tenten en Podia, die zo ook de dancescene een hart onder de riem steken.

 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ