Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

Visie burgemeesters op het nachtleven geschraptTijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer vroegen vertegenwoordigers van nachtleven, concert- en festivalorganisatoren de politiek om perspectief. “We worden weggezet als franje van de maatschappij,” stelde Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg. “Een miljard lijkt heel veel, maar we worden afgescheept met een fooi. We moeten weer open.”

Zijn festival – áls dat al door kan gaan – moet daarvoor al in januari kosten maken. Zijn personeel slaapt rond het festival in Biddinghuizen in een bungalowpark. Die hing recent al aan de lijn: of Van Eerdenburg in januari kan garanderen dat hij in augustus de accommodatie weer gaat boeken? “Want anders zou hij die huisjes verhuren aan vakantiegangers.”

Keiharde garanties
Festivalorganisator Paul van Berlo ziet hetzelfde. “Nu worden keiharde garanties geëist. En wij kunnen ons niet meer verzekeren voor een pandemie, daar zijn de verzekeraars mee gestopt.” Hij riep de Kamerleden op zich in de Tweede Kamer sterk te maken dat de sector per januari weer ‘verder kan’. Gebeurt dat niet, dan zullen veel cultuurondernemers failliet gaan. “Dan zien we straks een naoorlogse situatie in de cultuursector,” zegt de Groningse nachtburgemeester Merlijn Poolman.

Volgens voorzitter André Rouvoet van de GGD bieden sneltesten ‘sowieso de mogelijkheid’ om sommige delen van de samenleving weer open te stellen. Wel waarschuwde hij voor het ‘containerbegrip’ sneltest, dan op alle testen met een snelle uitslag wordt geplakt. “Niet alle testen zijn geschikt voor iedereen.”

Schijnveiligheid
Ook waarschuwde Rouvoet voor schijnveiligheid. “‘De sneltest was negatief, dus dan kan ik mijn gang weer gaan.’ Dat willen we voorkomen.” Hij noemde als voorbeeld dat er deze zomer mensen met corona-achtige klachten ‘in een volgepakte auto onderweg naar Zuid-Frankrijk’ naar de reguliere coronateststraat kwamen. “We willen juist dat mensen met klachten thuis blijven.”

Voor de hoorzitting, op initiatief van regeringspartij D66 en met hulp van de SP georganiseerd, was donderdag de hele middag ingeruimd. De vergadering, waarbij vertegenwoordigers van de sector en experts via videoverbinding met Kamerleden spraken, kon niet op grote belangstelling van het parlement rekenen. Alleen D66-Kamerlid Salima Belhaj, VVD-Kamerlid Zohair El Yassini en GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge stelden vragen. Dat was geen desinteresse, benadrukte Belhaj, er waren elders in het Tweede Kamergebouw debatten waardoor niet alle partijen erbij konden zijn.

Geschrapt
Het deel waarin burgemeesters hun visie op het nachtleven en festivals zouden geven, werd zelfs helemaal geschrapt. Burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Pieter Broertjes (Hilversum) en Hubert Bruls (Nijmegen en tevens voorzitter van het veiligheidsberaad) waren allen verhinderd.

Bron: Parool


 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ