“Waar we het meeste trots op zijn? Op de dingen die er nog aankomen!” Hitmachine ‘Showtek’ raast sinds 2011 als een gek door EDM land. Afkomstig uit de techno- en hardstylewereld hebben zij met hun spraakmakende producties nu ook de harten van het mainstreampubliek veroverd. 

Broertjes Wouter en Sjoerd Janssen doen het op hun eigen manier. Wij spraken ze tijdens de Amsterdam Dance Events (ADE). Een lang, levendig gesprek met enkele openbaringen.

Om meteen maar even binnen te vallen, jullie staan nergens geprogrammeerd tijdens ADE, hoe komt dat?

Wouter:  “ja dat klopt! We hebben daar bewust voor gekozen. Vorig jaar waren er zo veel shows dat we het lastig vinden om iets te kiezen wat echt bij ons past. En zelf hoefden we niet perse een eigen show te doen. Daar zijn we nog niet klaar voor. Al doen we misschien wel ergens een verrassingsdingetje”

Sjoerd: “We vinden de meerwaarde van ADE juist tijdens het zakendoen. En de dingen die echt moeten gebeuren, gebeuren juist overdag. Wellicht volgend jaar weer!”

En hoe zou dat er dan uit komen te zien? 

Wouter: “een eigen show waarschijnlijk. We vinden dat onze show naar de ‘next level’ mag. De afgelopen twee jaar zijn best een boost voor ons geweest. Onze shows verkopen ontzettend goed. Alleen willen we meer. We willen graag iets nieuws neerzetten. Zo zijn we al bezig met iets nieuws wat er visueel echt gaaf uitziet met meer live-interactie. En dat willen we gewoon in één keer goed doen. Daar  En we vinden zelf dat als je op ADE iets wil doen, je het ook goed moet doen. ‘Next level’ dus.” 

Kunnen jullie daar al iets over verklappen?

Wouter: “We doen al wat dingetjes live met de plaat ‘Booyah.’ Dan hebben we een zanger die live zingt en een piano in plaats van electronic. Dat is ons zo goed bevallen, dat we dachten van hé dit is het.”

Sjoerd: “We willen ons een beetje onderscheiden van de andere artiesten die op het podium staan. We denken dat de meerwaarde van Showtek ligt in het naar voren brengen van onze eigen muziek. Daar ligt onze passie ook en daar zijn we al heel lang mee bezig.

Als we nu een uur draaien, draaien we bijna alleen maar eigen muziek. En hoe cool zou het zijn als we dan ook nog eens dat live met instrumenten kunnen doen. Zo hebben we de zanger van de plaat ‘bad’ van David Guetta al weten te strikken. En zo kijken we steeds hoe we echt een band kunnen maken.”

Jullie noemden net het woord verrassingsoptreden. Onlangs stonden jullie als verrassingsact op hardstylefeest X Qlusive Legends. En dat is bijzonder te noemen, want jullie hebben al jaren niets meer gedaan op een hardstylefeest. Waarom kozen jullie ervoor om op X Qlusive Legends op te treden? 

Sjoerd: “Toen we uit de hardstylescene stapten hebben we een hoop kritiek gekregen. We hebben ons toen heel erg op de achtergrond gehouden en het laten berusten. Terugschreeuwen leek ons onverstandig. Wij zijn altijd erg gepassioneerd bezig met onze muziek en dan willen we ook gewoon kunnen doen als artiesten . En soms moet je gewoon stappen kunnen maken die voor andere mensen niet zo leuk zijn, maar als je je hart wil volgen dan moet je daarvoor gaan. 

Als hardstyle dj’s hebben we vele successen geboekt en overal wel gestaan. We wilden daarom de mensen bedanken voor wie we gewerkt hebben, ‘Q Dance’, ‘ID&T’ en de fans. Want zij hebben ons gebracht waar we nu zijn. We respecteren onze roots en we zijn er trots op wat we daar gepresteerd hebben. De boodschap die we daarom wilden overbrengen op  ‘X Qlusive Legends’ was: laat het verleden rusten, even goede vrienden. Wij hebben geen wrok. We komen één keer terug om het af te sluiten. En dat vonden we heel leuk om te doen en iedereen weer even te zien.”

Wouter: “Daarbij, als je als organisatie ‘X Qlusive Legends’ doet en ‘Showtek’ staat er niet bij, dat kan gewoon niet! Dat kan niet! We hadden eerst het idee om een hele set te doen, maar dat voelde te geforceerd. Daarom hebben we er toen voor gekozen om één gouden plaat te draaien. We zagen goed het verschil van wat te doen deden en nu. Het optreden benadrukte voor ons weer hoe blij we nog steeds zijn met onze keuze.”

Waarom kozen jullie op ‘X Qlusive Legends’ voor ‘Fuck the System?
Wouter: “Die plaat was vorig jaar gekozen als beste hardstyleplaat in de hardstyle top 1000. Destijds was die plaat ook heel erg groot en heeft ons naar de ‘next level’ gebracht. Zelfs buiten hardstyle denken wij.” Sjoerd knikt instemmend:  “Yeah”Er gaan geruchten in de scene dat jullie zijn weggejaagd door de grote labels. Jullie mochten niet meer op bepaalde plekken staan en er werd jullie geen speelruimte geboden. Is daar iets van waar? 

Sjoerd: “Nee nee, dat kan ik je nou al zeggen hoor”

Wouter onderbreekt: “laten we het zo zeggen, als mensen geen antwoord hebben dan gaan ze zelf dingen verzinnen. Dus bij deze kan dat uit de boeken.”

Sjoerd: “ik denk dat onze passie en onze visie groter was dan de mensen waar we toen mee werkten. We moesten gewoon een andere keuze maken om onszelf een stapje verder te brengen. En dat kon destijds niet met wat we deden.”

Jullie platen zitten vol knallende energie. Zelfs het meest saaie kantoorpersoneel deunt mee op de beat wanneer Showtek aanstaat op de radio. Bij jullie shows zie je diezelfde energie helaas niet terug bij het Nederlandse publiek. Hoe kan dat toch denken jullie, met zulke powertracks? 

Wouter: “Het Nederlands publiek is in algemene zin, iets gereserveerder is. Tijdens shows in het buitenland blijft de energie veel langer hangen. Dat komt omdat een dj hier meer een dagelijks ding is dan in het buitenland. Daar is het een grote happening en raakt men sneller ‘excited.’ Dat drijft de Nederlandse dj’s juist om te verbeteren. Het publiek houdt ons lekker scherp en dat is alleen maar goed.

Daarnaast gebruiken we nog een aantal tracks in onze sets die we graag willen promoten.  Wanneer we meer onze ‘core’ gebruiken, muziek die meer bij ons past , zal die energie langer blijven hangen. veranderen. En dat sluit goed aan bij onze ‘next level’ plannen.”

Waar zijn jullie het meeste trots op in jullie housecarrière?

Wouter: “Op de dingen die er aankomen. We zijn echt superhard aan het werk achter de schermen. Zo hebben we nu ook al met David (Guetta) samen geproduceerd. Op zijn album komen supergave dingen. We hebben zo’n zes á zeven tracks in de pijplijn. Allen met een nieuw sausje, een nieuw trucje.”

Sjoerd: “Wij veranderen iedere zes maanden wel weer van smaak. Niet omdat we iets snel zat zijn, maar omdat we het al gedaan hebben. De uitdaging is weg, het wordt dan te makkelijk. We willen dan een stapje verder zetten. Daar zijn we altijd mee bezig. Ik denk dat dat ook wel de kracht van Showtek is. Dat we altijd wel één hoek in onze plaat hebben van.. “ 

Wouter: “dat klinkt weer net even anders. Het is heel makkelijk om te teren op wat je doet en tuurlijk als je een trucje hebt gevonden moet je dat zeker toepassen. Maar tot bepaalde hoogte. Met creativiteit proberen we elke keer iets nieuws toe te voegen. Dat is wel een beetje onze filosofie.”


Welke platen gebruiken jullie het meest tijdens jullie sets? En welke kant ontwikkelt jullie muziek op? 

Wouter:  “dat zijn toch wel onze hits!”

Sjoerd: “ ‘Bad,’ ‘Booyah,’ ‘‘We like to party.’ Als je onze muziek gaat analyseren merk je dat er een kleine urbanvibe zit in onze platen. Neem bijvoorbeeld ‘Booyah’ een urban input, met een beetje drum & bass en dan toch die typische showtek sound . Bij ‘Bad’ was het verschil tussen het hoge zangetje en de zaagmelodie. En dat is toch iets wat wij heel erg cool vinden. In de platen waar we met David aan hebben gewerkt ga je dat merken. Dat is een mix van pop, reggea, dance. Een beetje straatmuziek eigenlijk. Ook het tempo verschilt tussen de 115 en 140 BPM. Dat is ook het leuke, er zit geen één rechte lijn in.”

Wouter: “we willen meer variatie in onze sets. Dat past veel meer bij ons. Vooral het werken met David heeft onze ogen geopend. We streven altijd naar het perfecte nummer met de perfecte elementen. We merkten dat David het nog strakker aanpakt. Hij laat bijvoorbeeld tien verschillende zangers het liedje inzingen en kiest daaruit de beste. Daar hebben we veel van geleerd. 

Wat willen wij bereiken qua produceren is dat we gewoon geen grenzen voelen. Dat we de creativiteit de vrije loop kunnen laten. En dat is belangrijk, want als je al rond de 128 BPM gaat denken, beperk je jezelf meteen tot een bepaald kader.  

Sjoerd: “We zijn niet bang om risico’s te nemen. Dat is wat ons verder pusht.”

Wat willen jullie met jullie muziek bereiken?

Wouter: “Ik ben een enorme muzieklover. Ik speelde vroeger rifjes na op mijn piano en ik wilde gewoon muziek maken dat een bepaald gevoel opwekt. Van alle platen die ik ooit heb gehoord, weet ik nog waar ik ze voor het eerst gehoord heb. Op een feest, in de auto, etc. Het zijn de platen die echt een impact hebben als je ze hoort. geeft mij zo’n goede vibe, dat wil ik ook voor anderen doen.”De entertainmentfactor is tegenwoordig erg belangrijk in de Dance-industrie. Als dj-duo biedt dat meer mogelijkheden. Hoe pakken jullie dat aan? 

Wouter: “Sjoerd is heel goed met het publiek. Die is daarmee begonnen toen we nog met Thijs (Tiësto) samenwerkten. Tijdens één van onze optredens met hem samen ging Sjoerd een keer het podium. Thijs vond dat kicken en begon Sjoerd daar vaker voor te gebruiken. Wij deden het in onze sets al, maar Thijs had natuurlijk een heel ander publiek. Zo is hij gaan mc-en (hij)en ik gaan dj-en, maar dat is hedendaags al niet nieuw meer haha.”

Sjoerd: “Soms is het wel moeilijk hoor als je in van die ‘wandelclubs’ staat te draaien, waar mensen er niet van houden.”

Wouter: “dan verveelt hij zich hoor haha.”

Sjoerd: “dan sta ik zo van… ok ,dit gaat hem niet worden. Dan duik ik terug die booth in. Het entertainment ding is heel belangrijk, maar het mag ook niet liegen zijn. Wij vinden dat de muziek toch de boodschap moet blijven. We staan wel eens op feesten en festivals met ongeveer twee miljoen euro aan entertainment om ons heen.”

Wouter: “Het is een beetje de verzadiging die optreedt. Soms is de muziek op dancefeesten bijna ondergeschikt aan de show. Zover willen wij niet gaan. Het maakt het wel charmant hoor moet ik zeggen. Maar het is soms ook wel eens cool om in een donker hok te draaien met stro haha. 
Soms heb je ook helemaal niet door en dat meen ik serieus, wat er met het vuurwerk en de  lichten gebeurt.”

Sjoerd: “We bekeken bijvoorbeeld naderhand de foto’s van Tomorrowworld bekeken en toen zei ik van : ‘O, hadden we ook vuurwerk?’ Helemaal niet in de gaten gehad.”

Wouter: “Je hoort ook mensen lukraak schreeuwen, dat je denkt, huh, halverwege de plaat? En dan gaat er schijnbaar iets de lucht in haha.” Bouwen jullie voldoende rustmomenten in tijdens het touren?

Sjoerd:” Vorig jaar hadden we ons ‘big boom’ moment. Heel veel boekingen en gaan met die banaan. Dan kwamen s nachts bijna kotsend thuis. Toen ben ik een maand lang niet fit geweest. En toen hadden we iets van, dit gaan we volgend jaar anders doen.

Nu proberen we iedere zes weken een weekend vrij te houden. Of de optredens te beperken binnen Nederland of Europa zodat we het met de auto kunnen doen. We hebben in januari en in april twee weken vrij genomen en vlak voor de zomer drie weken. 

Daarnaast zijn we ook nog aan het sporten, een paar keer in de week. Niet alleen omdat we het leuk vinden, maar ook voor onze mentale welzijn. Voor we gaan produceren, gaan we uurtje skaten van te voren. We houden er echt rekening mee. We zeggen ook echt nee tegen shows. Zoals met kerst, dan wil ik heel graag bij mijn familie zitten, dat is niet in geld uit te drukken. Lekker knus kransjes onder de kerstboom plukken.”

Jullie zijn gek op sport. Hoe hebben het WK voetbal gevolgd?

Wouter: “ja dat is een goede vraag”

Sjoerd: “Wouter is zo geobsedeerd met voetbal, dat hij het management het wedstrijdschema had toegestuurd. ‘Dan, dan en dan wil ik thuis op de bank zitten met mijn vrienden, regel het maar!’ En dat gebeurde.”

Wouter: “we hebben bijna het hele WK gezien. En niet alleen Nederland, maar ook de andere wedstrijden.”

Sjoerd: “Wouter, weet je het verhaal nog met die Zweden, haha. We zaten met onze vrienden in Zweden..”

Wouter: ja die is leuk, keihard!

Sjoerd: “we hadden afgesproken de allereerste wedstrijd van Nederland thuis te kijken, maar we stonden vast in de file richting het vliegveld in Zweden. Wij hadden zoiets van, verdomme! Toen zei onze tourmanager: ‘wacht ik ga iets regelen! Tien minuten later landde er een helikopter zodat we alsnog naar het vliegveld konden om onze wedstrijd te halen. We zijn toen in die helikopter naar het vliegveld gevlogen. En toen we thuis waren wonnen we 5-1 tegen Spanje, dus het was ook echt de moeite waard. Zoveel hadden wij er dus voor over om het WK te kunnen volgen.

Hebben jullie zoiets van, dit werk doen we over twintig jaar nog steeds?

Wouter: “we gaan door zolang het leuk blijft. Laatst kregen we ook de vraag: wanneer moet een dj stoppen? Ik denk wanneer je chagrijnig op het podium staat of niet meer kan glimlachen dat het tijd is voor wat anders.”

Sjoerd: “Als we altijd maar van huis zijn en het thuisfront geen idee heeft hoe wij het beleven dan is het ook niet leuk wat we doen. Dus we hebben van de zomer onze moeder en vier keer onze vrienden meegenomen naar Ibiza. Ze waren allemaal kotsziek toen ze na een week thuiskwamen.  Dat was heel leuk om te horen dat ze het allemaal niet volhielden haha. Maar ze hebben het wel meegemaakt en het een keer gevoeld. Het zijn de dingen waar ze nog weken over doorpraten. En dat doet ons goed.”Interviewer: Alexander Strack van SchijndelFoutje gezien? Let us know!

Win Apple Airpods

Heb jij al een memberaccount bij ons?

De kans om te winnen bij Guestzone is groot. Inmiddels hebben wij 129.181 vrijkaarten verloot onder onze members.

Maak een gratis account aan zodat jij ook vrijkaarten, gastenlijstplekken, vip-tafels en bonnen/muntjes kunt winnen.

Je maakt bovendien direct kans op nieuweApple Airpods twv €279!

Win Apple Airpods!


Al member?

Uiteraard maak jij dan ook kans. Log in, controleer of alle gegevens zijn ingevuld en nog up-to-date zijn.


Nieuws


Meedoen met de winacties?


Hoe kan ik meedoen met de winacties?

Al ruim 10 jaar verloten we iedere maand ruim 1.000 vrijkaarten! De kans om vrijkaarten te winnen bij Guestzone is dan ook heel groot.


Winacties

Logo Guestzone
inloggen aanmelden
of met email
Logo Guestzone
member organisatie

Of via email


akkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
member organisatieakkoord met de algemene voorwaarden

Beveiligd door reCAPTCHA.
Logo Guestzone
Vul het e-mailadres in waarmee je bij ons bent ingeschreven.


Beveiligd door reCAPTCHA.
Member Login
Wachtwoord wijzigen
vul hieronder 2x je nieuwe wachtwoord in

Uitnodigingen
Hier informatie over winactie
Deelnames 0
Afmelden?
Wanneer je geen gebruik kunt maken van deze winactie, meld je dan zsm af zodat wij nog iemand anders blij kunnen maken.Let op: het is ten strengste verboden om jouw gewonnen aan te bieden en/of te verkopen. Klik hier voor meer informatie.
Telefoonnummer koppelen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Telefoonnummer herstellen

Via Mobiel?
Klik op de link van de code zodat deze automatisch wordt geïmporteerd naar je telefoon. Druk daarna op 'verstuur'.


Zit je achter een PC?
Ga op je mobiel naar 'berichten', toets de onderstaande code in en verstuur de sms naar 4004


De code:

Nieuw nummer koppelen

Klik op de link van de code. Die wordt dan automatisch geïmporteerd in de app 'berichten'. Verstuur het bericht.

CODE:

Je kunt ook handmatig de code intoetsen en de sms versturen naar 4004


Akkoord met sms om te winnen

Als je meedoet aan een winactie en je wint krijg je hiervan een SMS. Deze kost geld.

Klik hier voor meer informatie.
Premium service
Update service
Ontvang een berichtje wanneer wij belangrijk nieuws hebben. Zo blijf je altijd op de hoogte.
E-mailadres wijzigen
E-mailadres valideren
Klik op onderstaande button om een nieuwe mail te versturen zodat jij je mailadres kunt bevestigen.

Let op!
Wanneer je de mail niet direct kunt vinden, check dan je spambox.
Wachtwoord wijzigen
Type hieronder je nieuwe wachtwoord in

Account verwijderen
Je kunt je account verwijderen