Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Party Report: Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014

Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014

Mysteryland, het eendaagse Disneyland van Nederland
“Ik wil die annassen zien mensen. Doe mee en laat ze zien!” Yellt de Surinaamse MC ons vanuit zijn ‘Pineapplebooth’ toe. Gedwee houd ik mijn annanas omhoog en dans mee op vrolijk klinkende bubbling beats. Voor me wordt er keihard gewerkt om al het meegebrachte gele fruit om te toveren tot verse pina collada’s. Gratis verse cocktails, ik zeg dikke prima! Klinkt dit je niet bekend in de oren? Nederlands oudste dancefestival beloofde haar bezoekers gratis verse pina collada’s in ruil voor meegebrachte annassen. Velen gaven gehoor. Het is één van de vele leuke facetten, kenmerkend voor dit festival. Een feest dat méér biedt dan muziek alleen. Interactieve installaties, verhalenvertellers, spirituele sessies, eftelingachtige versieringen, absurde performances, holografische lichteffecten, sport- en spel, hedendaagse literatuur en een heus sprookjesbos dagen bezoekers uit om op avontuur te gaan, om te gaan ontdekken.


Niet voor niets luidt haar slogan ‘Yesterday is history, today is a gift, tomorrow is a mystery!’ Mysteryland, het ééndaagse Disneyland van Nederland, biedt ruimte aan cultuur, ontspanning en vele dancestromingen! De afsluiter van het zomerfestivalseizoen combineert sfeer, intimiteit en kwaliteit.  

Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014  
Het Floriadeterrein in Hoofddorp lag er weer prachtig bij!

En daar houden de vergelijkenissen ook niet op. Want net als het specifieke gebied in Parijs is het hier druk, héél druk. 60.000 kaarten waren er maar liefst verkocht. Voor de vierde maal op rij totaal uitverkocht. Al leek deze 21e editie drukker dan ooit. En ook qua prijs weet organisatie ID&T langzamerhand het pretpark te benaderen. €75,- moest er neergeteld worden voor een toegangskaartje, €10,- voor 3,5 consumpties en €13,- voor een parkeerkaart. Très chèrè! Maar wat was het elke euro dubbel en dwars waard. Een bezoek aan Mysteryland is een beleving voor al je zintuigen, een unieke ervaring wat eeuwig in het geheugen blijft gegrifd. Net als Disneyland in je jeugdige jaren.
 
Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014 Plattegrond Mysteryland

Wie alles wou meemaken, zou dagen te kort komen. Loopafstand van de ‘Big Top’ naar ‘CLR’ bedroeg bijvoorbeeld meer dan een half uur. Belangrijke keuzes moesten daarom vooraf gemaakt worden. Gaan we beukend techno-en op Ben Sims, Pan-Pot of bij één van de aanstormende talenten van studio 80? Of houden we het intiem bij een l’Afrique of Bollywoodavontuurtje? Of dansen we mee op de beste houseplaten van Nervo, Sander van Doorn of The Flexican en Sef? Sluiten we af bij grootmeester Hardwell of stuiteren we nog een uurtje hard door op Q Dance? Bekijk hier de belachelijk grote hoeveelheid (top)artiesten en muziekstromingen. Wat was jouw planning?

Vroege vogels
Plan de Campaigne was van 11.00 tot 15.00 het terrein ontdekken. De ervaring heeft ons geleerd dat we voor de grote drukte binnen willen zijn. Om 10.15 parkeren we onze auto’s al bij de plaatselijke boeren in de omgeving. We waren zo vroeg, dat we er zelfs al geparkeerd stonden voordat het parkeerpersoneel werd ingebriefd. Lekker gratis parkeren dus. Onderweg richting het festival begroeten we enthousiast de eerste bussen met Duitsers en Fransen van de in totaal 56 aanwezige nationaliteiten op Mysteryland. Wanneer we de bussen voorbijlopen zien we dat crowdcontrol voor ons de zuidkant had afgesloten om bezoekersstromen te controleren. Gelukkig is deze website door jullie vrij populair geworden dus op vertoon van mijn Guestzone-uitrusting scheelde ons dit minstens een half uur omlopen. Dus bij deze bedankt allemaal!

Eenmaal bij Zuid aangekomen (op plattegrond aan de rechterkant) waren entree, kluisjes en muntjes redelijk snel gefixt. (15 minuten) Al was het festival iets te laat pas open (11.15). Een blik op de overkant naar onze buitenlandse vriendjes bij ingang Oost wierp toch een beetje medelijden. Dat zou vast nog lang gaan duren. Meteen bij binnenkomst werden we getrakteerd op een fikse hagelbui met onweer op de achtergrond. Gelukkig bleken de weergoden ons in tegenstelling tot de voorspelde weerberichten ons gunstig gezind en zou het blijven bij die ene korte bui.

Cultuurhoppen
Wanneer we het festival rondlopen en vallen van de ene verbazing in de andere. Zo gingen we Jeux de Boulen bij l’Afrique en dansten we met onze annassen op de Afrobeats bij Trafassi. We kunnen aanschuiven en ons volproppen bij een heus echt restaurant of juist onze chakra’s healen bij de ‘Healing Room.’ We wandelen langs de biertuin waar je speciale biertjes kon drinken door een surrealistiche verlicht bos over het water, waar we uitkomen bij een funkyjazzpodium met een verlichte wite boom en de Totemarea met wazigverklede robotic dansers. Ook op het nabijgelegen slootje spotten we de kleine details zoals de sierlijk neergezette flamingo’s. En dit was slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden en details. Zo was het mogelijk om als talentloze dj een optreden te winnen bij Club Godverdomme, een opgeblazen luchtkasteelstage! Helaas gemist, scheen dit een van de leukste stages van Mysteryland 2014 te wezen.
Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014

Om 15.00 begon ons festival dan pas echt met een spetterend optreden op de ‘Don’t Let Daddy Know’ stage van één van de leukste artiesten van vorig jaar, Martin Garrix. Net als toen weet Garrix wederom de harten van het publiek te winnen met eigen remixen, edits en de juiste platenkeuzes. Platen als ‘Turn up the Speakers’ (met Afrojack), Error 404 en Wizard (met Jay Hardway) en ‘Who is Ready to Jump' (Chuckie) doen het goed op de dansvloer. De stage lijkt gedurende het optreden veel te klein. Duizenden mensen hebben zich ver buiten de tent verschanst in de hoop een glimp van te kunnen opvangen de nog piepjonge wereldster. Door die drukte banen wij ons een weg om op tijd dj MAKJ te kunnen interviewen in het artiestendorp. Alleen, waar was dat? Het kostte ons een half uur en 14 tijdrovende onwetende medewerkers om dat antwoord te achterhalen. Het feest is zo groot dat het meerendeel van het personeel niet weet wat er zich een kilometer verderop bevindt.

Lees het interview met dj MAKJ hier .  

Na het interview housen we verder bij taartverneuker Steve Aoki die we een beetje vonden tegenvallen. Voor een Nederlands publiek lijkt hij beter geschikt voor een later tijdslot in plaats van om 18:00 uur. Het voelde nogal sfeerloos op de mainstage. Waar we juist hadden moeten staan was bij Sander van Doorn, die scheen één van de sterkste sets neer te zetten van Mysteryland 2014. Snel door dan maar naar Feest Dj Ruud, maar ook had de drukte net als bij Garrix toegeslagen. Er was geen doorkomen aan.  

Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014

In het begin van de avond beleven we onze eerste uurtjes bij de hardere stijlen van Q-dance. Frontliner en achtereenvolgens Coone laten het publiek stampen op de laatste nieuwe hardstyletracks en eigen hits, zoals we van ze gewend zijn. De Q-dance stage ziet er bijzonder fraai uit, het lijkt een gigantische pauw die haar veren heeft uitgestoken. En af en toe komt er uit het kopje rook van ‘woede’ uitgeblazen.

Check de aftermovie van Q-dance op Mysteryland:  


Traditiegetrouw trekt Q-dance samen met de mainstage veruit de meeste bezoekers op Mysteryland. Vele festivalgangers kopen speciaal voor deze twee area’s een kaartje en blijven daar vervolgens de hele dag staan. Zonde, want zo mis je het hele mysterylandgevoel. Sommigen klaagden over het zachte geluid. Speciaal voor hun hebben wij één tip: Ga eens beneden dansen in plaats van bovenaf die berg te loeren!

Na het optreden van Coone vervolgenden we onze weg richting de eettentjes, Carnage, Chris Liebing en Hardwell. Alleen werd onze honger onderweg richting Liebing niet gestild. Alle eettentjes ver voorbij de main waren volledig ‘Ausverkauft.’60.000 man had kennelijk de gehele Haarlemmermeerstreek leeggegeten. Of je moest meer dan een half uur op je koude patatje willen wachten. Ons niet gezien in ieder geval.  

Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014

Carnage en Liebing waren (voor ons kortstondige) vette optredens waar er een heerlijke uitgelaten sfeer hing. Vooral the Resiststage ging volledig los tijdens Carnage optreden met een volledige sit down van de gehele partytent. Ons geplande afsluiter Hardwell had blijkbaar iedereen op de planning waardoor we in de stroom bezoekers langzaam de mainstage weer uitgeduwd werden. Daarop besloten we af te sluiten bij Q-dance waar we beloond werden na het optreden van hardcore dj Tha Playah met de beste vuurwerkshow van Mysteryland.

Conclusie
De afsluiter van het zomerfestivalseizoen combineert sfeer, intimiteit en kwaliteit. Als bezoeker beleef je als het ware 20 feestjes op één dag. Het is een mystieke reis waar achter elk hoekje of bosje een aangename onverwachte verrassing kan schuilen. Verras jezelf en beleef volgend jaar je eigen Mysteryland ervaring.

Mysteryland 2014, Voormalig Floriadeterrein - Hoofddorp, 23-08-2014

Pluspunten
Gestrikte internationale topartiesten en veelzijdige line up & programmering
Creatieve randprogrammering en prachtige decoraties en artwork
Kwaliteit aan eten en drinken.  Zelfs glutenvrij voedsel!
Uniek ontdekkingstoch gevoel
Nauwelijks afval op de grond
Kennismaking met nieuwe muziekstromingen
Spectaculaire licht,laser-en vuurwerkshow

Minpunten
Iedereen leek hetzelfde ‘programma’ te volgen.  
Gigantische drukte, alsof je je in een volle kroeg in Amsterdam bevindt
Dure entreeprijs
Verre afstanden op het festival
Bar- en eetgelegenheden meteen dicht om 23.00
Niet genoeg eten aanwezig rondom de mainstage

Tag jezelf in één van onze foto’s op Facebook!

Reporter: Rick De brouwer
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ