Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone

vorige volgende

Party Report: Free Your Mind Festival, Stadsblokken - Arnhem, 03-06-2017

Free Your Mind Festival, Stadsblokken - Arnhem, 03-06-2017

Alweer 14 jaar is Free Your Mind festival een begrip in Arnhem. Het festivalterrein, onder de John Frostbrug, had ik nooit eerder bezocht. Van mede-Rotterdammers hoorde ik lyrische verhalen. Het was de hoogste tijd om zelf een kijkje te gaan nemen. Het festival telde ruim 18.000 bezoekers en verliep vlekkeloos. In het oosten van het land lijkt het er sowieso wat relaxter aan toe te gaan dan in de Randstad. Er is nauwelijks entreecontrole en de beveiliging en de politie zijn erg joviaal.

Welkom in Arnhem!

Jong talent
Afgelopen zaterdag had ik de eer om mee te lopen met jong talent Najel Monteiro, een DJ uit Rotterdam die ik langer ken (lees binnenkort het interview met hem op Guestzone!). Hij is geboekt op Free Your Mind en moet de Metallum stage openen om 13.00. Even na twaalven arriveren we op het terrein. Na wat discussie met wat medewerkers over het parkeren en polsbandjes kunnen we na twintig minuten naar binnen. Het heeft wel iets om een festivalterrein vóór openingstijd op te lopen. Het valt me op dat er last minute nog van alles wordt gedaan. Trucks die nog heen en weer rijden om spullen te verplaatsen en crew die haastig met portofoons rondloopt en een poging doet om mensen duidelijke informatie te verschaffen. Uit ervaring weet ik dat de stress toeneemt naarmate de openingstijd dichterbij komt en dat is bij Free Your Mind niet anders.
Een stage openen mag misschien oneervol lijken, maar Najel doet het moeiteloos. Dit is een jongen om in de gaten te houden. Hij begint zijn set rustig waarna hij vervolgens stevig opbouwt. Hij draait zelfs één van mijn favoriete nummers: Groove la Chord van Aril Brikha. Hij doet het zelfs zo goed dat tegen het einde van zijn set het veld onder de brug volstaat met mensen, waaronder veel Rotterdammers. Ja, 010 is goed vertegenwoordigd in Arnhem!

De ‘buurtbewoners’

Na Najel’s optreden chill ik even wat op houten banken onder het genot van drankje. Heerlijk om heel de dag nog voor je te hebben! Zoals een ieder waarschijnlijk weet wordt er op technofeesten niet tot weinig gegeten. Omdat ik al sinds 12.00 uur op het festival ben en nog compleet nuchter, besluit ik om een uur of drie dat wat te eten best lekker zou zijn. Het food aanbod is prima en ik verorber op een picknickbank een patatje speciaal en een fruitsalade. Ondertussen observeer ik het feestpubliek. Eerder die dag viel het mij al op dat er een speciale kassa bij de entree stond voor ‘buurtbewoners’, mensen die in de omgeving wonen en mogelijk overlast van het festival kunnen ervaren. Om deze mensen tegemoet te kunnen heeft de organisatie van Free Your Mind hen uitgenodigd om gratis te komen genieten van het festival. De ‘buurtbewoners’ pik ik er moeiteloos tussenuit. Mensen van middelbare leeftijd uitgerust in wandelkleding, praktische schoenen en buideltassen (en nee, niet op de hippe manier). Het is net alsof ze klaar zijn voor een tocht over de Veluwe. Ze lopen nieuwsgierig rond over het terrein. Van elektronische muziek hebben ze geen kaas gegeten, maar ze genieten er wel van. Daar gaat het tenslotte om.

Gemoedelijk

Na het eten waan ik mij verder over het zandterrein. Ik ben blij dat ik oude sneakers heb aangetrokken. Inmiddels zijn ze al aardig bruin van het zand. Er zijn zes stages op Free Your Mind. Allereerst begeef ik mij naar de Ferrum stage die wordt gehost door het bekende Cocoon. Mijn favorite mate Eats Everything is bijna klaar met zijn set als ik aan kom lopen. Doordat ik met Najel mee loop heb ik aan het begin van de dag een bandje gekregen waarmee ik ook backstage mag. Het is leuk om een groot festival een keer vanaf het podium mee te maken. Na Eats Everything blijf ik nog even hangen voor Len Faki. Deze Berghain-resident DJ stelt niet teleur. Toch word ik niet echt in vervoering gebracht. Door de jaren heen ben ik steeds kritischer geworden qua muziek. De muziek die ik tot dan toe hoor vind ik aanstekelijk en leuk, maar is nog niet meeslepend. Free Your Mind staat voor mij gelijk aan gemoedelijk. Met andere woorden: genoeglijk, gezellig. Mensen keuvelen en zijn ontspannen. Ze dansen wel, maar raken niet in extase zoals ik op andere festivals meemaak. Hetzelfde geldt voor de muziek. Van de meeste grote namen had ik wat meer power verwacht. Het is zeker niet slecht, maar het verhaal in de muziek mis ik een beetje. Ik laat mij pas meevoeren door de muziek bij de Tenebris stage (powered by Kornuit) wanneer wAFF aan het draaien is. Dit lid van de Hot Creations family en resident bij Circoloco laat me altijd swingen. Zijn muziek brengt energie in je naar boven op momenten waarop je denkt het niet meer te hebben. Hij hangt tussen house en techno in, maar weet je altijd te raken met zijn positive vibes. Inmiddels ben ik mijn vriend kwijtgeraakt en voel de drang om hem eerst te zoeken alvorens ik weer kan dansen.

Papa Väth
Als ik mijn vriend weer heb gevonden lopen we weer naar de mainstage. Hier zal Sven Väth afsluiten tussen 21.30 – 00.00 uur. Deze legend doet wat hij altijd doet. Nippend aan een glas champagne draait hij relaxed zijn vinylplaten. Het publiek gaat het laatste uur pas los. Sven laat je altijd voelen alsof hij je uitnodigt op zijn privé feestje. Iedereen is een VIP. Deze man is puur rock & roll. Aan het einde van zijn set spreek ik Sven kort en complimenteer hem over zijn set. Hoewel hij in eerste instantie niet op de foto wil, bedenkt hij zich later toch. Een lach, een pose. Hij doet er niet zo moeilijk over.

Free Your Mind Festival, Stadsblokken - Arnhem, 03-06-2017

Free Your Mind is een van de oudste dancefeestjes die ons land rijk is. Ouderwets is het allerminst. Het terrein is – ondanks het zand – een van de leukere terreinen die ik heb gezien. Het was een dag om even alle dagelijkse beslommeringen te vergeten. Ik kom zeker nog eens terug, maar dan hoop ik dat de muziek mij meer weet te verrassen.

Reporter: Suzanne Van kooij
 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ