Login | Aanmelden | Help | Adverteren
Logo Guestzone


Party Report: A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

Waar het klein begon als een radioshow ontwikkelde het zich tot een concept op wereldformaat. A State of Trance is uitgegroeid tot een begrip wat niet meer weg te denken is uit de dance industrie. Sinds episode 400 wordt de radioshow jaarlijks omgetoverd tot een wereldtour met een daaraan gekoppeld thema. Het concept heeft daardoor veel landen over de wereld al bereikt. In Azië hebben onder andere Indonesië, Maleisië en India al een eigen A State of Trance Festival gehad. In december 2018 maakt de wereldtour ‘Be in The Moment’ haar weg naar Thailand om daar in samenwerking met 808 Festival het debuut van A State of Trance te organiseren.

A State of Trance Festival wordt onderdeel van de zesde editie van het 808 Festival, een bekend festival wat al enkele jaren in Bangkok wordt georganiseerd. Het festival vindt plaats op Live Park Rama 9, een evenementenlocatie in Bangkok. Live Park Rama 9 is een evenementenlocatie in Bangkok die ruimte biedt voor maar liefst 16.000 bezoekers. De eerste dag van 808 Festival wordt omgetoverd tot een A State of Trance hosting met niet de minste namen. Onder andere Orjan Nilsen, NWYR, Armin van Buuren, Vini Vici en Ruben de Ronde b2b Estiva zorgen voor een goedgevulde affiche. De lijst wordt aangevuld met ‘lokaal talent’. O.a. Faahsai, Boris Foong en Jonnie B maken de affiche van het debuterende A State of Trance Festival compleet.

Toen de laatste stop van A State of Trance 850 - Be In The Moment werd aangekondigd waren er al plannen om in de wintermaanden Nederland te 'ontvluchten' en de zomer op te gaan zoeken. Deze aankondiging zorgde er wel voor dat Bangkok niet meer onze startlocatie werd, maar een tussenstop aan het begin van december. Met name de nieuwsgierigheid hoe het gevoel wat trance teweeg kan brengen zich uit aan de andere kant van de wereld was een van de redenen om van dit plan werkelijkheid te gaan maken. Daarnaast is het tijdens zo'n reis extra bijzonder (en mega te gek natuurlijk) om zo'n festival te kunnen bezoeken en te ervaren hoe het in zo’n land is opgezet en wordt georganiseerd.

Door wat complicaties bij de entree hebben we helaas de eerste twee acts moeten missen. Echter werd er wel op vriendelijke wijze gehandeld door de organisatie wat het wachten minder erg maakte. Eenmaal bij binnenkomst ontdekken we al vrij snel dat veel van het Aziatische publiek, en dan met name de dames, excentrieker gekleed zijn dan bijvoorbeeld in Nederland. De zogeheten ‘rave cultuur’ leeft hier nog extremer dan op de festivals in Europa. Bangkok is Ready to Rave, zullen we maar zeggen. Tussen al het Aziatisch publiek spotten wij ook mensen vanuit de hele wereld die richting Bangkok zijn gereisd om ‘In the moment’ te zijn op de eerste dag van het 808 Festival.

A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

Onze dag start met producer Boris Foong. Met zijn Maleisische afkomst is hij al een grote hit in Azië. Met name in zijn eigen thuisland is Boris Foong een grote naam. Niet alleen als muziekproducer, maar ook als creatieve technical director en videoproducer. Met de krachten op zowel muzikaal en visueel gebied timmert de producer al jaren met zijn eigen sound en visuals aan de weg. De producer is al opening act geweest voor pioniers binnen de trance scène zoals o.a. Ferry Corsten. Een plek op de eerste officiële A State of Trance Festival in Thailand is dan ook meer dan terecht. Boris Foong staat op muzikaal gebied met name bekend om zijn Progressive/ Uplifting sound. Dit wisselt hij af met euforische melodieën. Een sterk begin van een muzikale reis door Trance muziek a la Azië. Enige nadeel was dat het nog relatief rustig was. Boris Foong is een producer die je meer publiek gunt dan er nu aanwezig was.

A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

Na een sterke start stond er een bijzondere b2b op ons te wachten. Ruben de Ronde en Estiva bundelen hun krachten en presenteren een set die overladen is met de old school sound, maar ook euforie, energieke en progressive melodieën. De set duurde echter twee uur, wat naar onze mening wellicht iets te lang was om het trance gevoel vast te houden. Echter was deze b2b een goede start en kijken wij uit naar de volgende!

De enthousiaste en energieke Orjan Nilsen was ook van de partij op het debuterende A State of Trance Festival. De producer heeft inmiddels ook een eigen label, genoemd naar zijn debuutalbum In My Opinion (IMO Label) wat valt onder Armada Music. Orjan Nilsen weet, door middel van zijn eigen enthousiasme en dansmoves, het publiek los te laten gaan op euforische vocalen, energieke melodieën en de trance sound van vroeger. Veel eigen platen komen voorbij, maar ook remixes en onbekende melodieën die misschien kunnen duiden op nieuwe muziek. Orjan Nilsen is een sterke producer die met behulp van zijn eigen enthousiasme en het meegaan met de muziek (Hij is zelf ook In the Moment) een waanzinnige set neer zet.

Waar het duo als W&W zichzelf al meerdere malen op Aziatisch grondgebied hebben vertoond, was het tijdens de eerste dag van 808 Festival het debuut van hun trance alias NWYR. De eerste Azië tour heeft naast Thailand ook tussenstops in Indonesië en China. De set van het duo is ontzettend sterk.Een totaalplaatje vormt zich door de draak (logo) wat tot leven wordt gebracht op alle schermen rondom het duo, maar ook de euforische en energieke trance melodieën die over het Live Park Rama 9 galmen. Het concept is op alle niveaus goed uitgedacht. Een totaalplaatje wordt gepresenteerd op zowel muzikaal als visueel gebied. Het debuut op A State of Trance 850 in de Jaarbeurs was een groot succes. Ook het Aziatische publiek reageert goed op de set van NWYR. Daardoor bewijst NWYR dat ze ook in Azië een blijvertje zijn.

A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

Eenmaal de avond verder nadert wordt het ook aanzienlijk drukker in het publiek.
Op een bepaald punt is het dus zo extreem, dat het gevoel ontstaat dat we op een Europees festival zijn in plaats van een Aziatisch festival. Mensen werden zonder pardon opzij geduwd om toch nog te proberen een mooi plekje in de menigte te bemachtigen. Op een zekere hoogte werd het zo extreem dat het langzaamaan wat irritaties begon op te wekken. Echter stond producer Vini Vici klaar om het publiek wat harder te laten gaan met de welbekende psy trance melodieën. Waar Vini Vici normaal een duo vormt, hebben de heren zichzelf opgesplitst. Terwijl de ene in Brazilië aan het werk is, laat de ander bij ons zien waar de kracht van Vini Vici ligt. De wat hardere bass valt ook verrassend goed bij het publiek. Het publiek gaat ontzettend goed op psy sound die Vini (of Vici) naar voren brengt. Waar psy trance eerst onbekend terrein was, heeft Vini Vici een statement weten te maken en het op de kaart weten te zetten.

Live Park Rama 9 is volgelopen voor de laatste act van de dag. A State of Trance is natuurlijk niet compleet zonder de meester hemzelf. Armin van Buuren sloot de eerste dag van het 808 Festival in stijl af. Iedereen was ‘In the Moment’ terwijl Armin alle stijlen van trance wel aan bod laat komen.
Met de hits zoals o.a. Sunny Days, Heading up High en Another You zet Armin de toon van zijn set. Afgewisseld met de euforische plaat Saving Light van Gareth Emery en Standerwick en Lifting You Higher (ASOT 900 Anthem) weet armin de uplifting sound op de juiste manier neet te zetten. De knaller van Armin zijn set is de recent uitgebrachte track met duo W&W Ready to Rave, een plaat die de unieke old school sound van trance bevat. Bangkok was overduidelijk Ready to Rave, want het hele veld ging los. Overduidelijk dat deze plaat op festivals onwijs goed werkt. Als kers op de taart wordt het festival afgesloten met een knal en wordt de hardstyle versie van Blah Blah Blah ingezet. Armin is sterk en zet het echte trance gevoel in Bangkok neer door een set met veel kracht, energie en emotie te draaien.

A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

Met een grote glimlach verlieten wij het festivalterrein. Al met al was het wel een onwijs bijzondere ervaring om A State of Trance Festival op deze plek mee te kunnen maken. Trance is in Azië ook dusdanig populair dat het Live Park Rama gevuld is met enthousiastelingen die deze unieke ervaring niet wilde missen en is dus groter in Azië dan we eigenlijk gedacht hadden. Live Park Rama 9 was in The Moment en de artiesten maakte dat gevoel nog sterker. Trance verbindt dus mensen over de hele wereld wat het genre nog unieker maakt. Het debuut van A State of Trance Festival in Thailand was dus meer dan geslaagd!

Ooit het plan om te gaan reizen en duikt er dan net zoals bij ons een festival op in het land/gebied waar je heen wilt gaan? Sla dat festival dan zeker niet over! Het is een bijzondere ervaring waar je absoluut geen spijt van gaat krijgen.

Het thema van de volgende wereldtour van A State of Trance Festival is Lifting You Higher en stopt in 2019 onder andere In Utrecht, Kiev (Oekraïne) en Madrid (Spanje).


Foto’s: Floris Hureur, 808 Festival/A State of Trance

A State of Trance 850, Live Park (Rama 9) - Bangkok (TH), 08-12-2018

Reporter: Danouschka De Haas 
         
  Aanmelden
Contact
Back to Top
Huisregels
Algemeen
  Partyorganisatie
Algemeen
  Algemeen Over ons
  Member
Adverteren   Spelregels Het Team
 
Vacatures   Privacy Partners
    Helpdesk   Copyright FAQ